[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Geschreven door: Linda Bijtebier

Zo bevrijd je jezelf van wie je niet bent en heel je je innerlijk kind

Veel mensen zorgen niet goed voor zichzelf. Ze eten niet goed, slapen te weinig of verwaarlozen hun uiterlijk. Ze weten niet wat ze werkelijk willen, wie ze nu écht zijn en voelen zich niet thuis in hun eigen lichaam. Maar hoe vind je jezelf terug en bevrijd je je van al die dingen waarvan je weet dat jij dat niet bent?

Wie ben jij?

Een van de oorzaken hiervan is dat wat je hebt meegemaakt vanaf je geboorte. Door je opvoeders (ouders, leerkrachten, collega’s) ben je gevormd, gekneed tot wie je bent en in die vorming ben je voor een deel vergeten, kwijtgeraakt wie je oorspronkelijk bent, waardoor je je nu beperkt en een soort van gevangen in jezelf voelt.
Vraag jij jezelf wel eens af: Wat is nu écht van mij en wat is aangeleerd?
Een kind komt neutraal ter wereld zonder mening, geloofsovertuigingen of ideeën van hoe het hoort. Een kind is gewoon wie het is en heeft een gezonde spiegeling nodig van zijn opvoeders om zichzelf te leren kennen. Wanneer die spiegeling ongezond is, dan ontstaat er een verstoord zelfbeeld wat niet klopt met de werkelijkheid. Dit komt omdat de opvoeders het kind niet onvoorwaardelijk accepteren en liefhebben, in al zijn onschuld en pracht, en allerlei verwachtingen hebben en eisen stellen aan het kind die niet bij hem horen.

“Luister naar je wezen. Dat geeft je voortdurend aanwijzingen. Het is maar een klein zacht stemmetje. Het schreeuwt nooit tegen je. En als je het op kunt brengen om stil te zijn, zul je je weg op de tast vinden.”
Osho

Niet goed genoeg …?

Wanneer je als kind bijvoorbeeld altijd te horen kreeg dat wat je ook deed nooit goed genoeg was, dan kun je jezelf als volwassene niet op je ware grote inschatten. Je zult altijd bang zijn dat hetgeen je doet niet goed genoeg is en je daardoor onzeker voelen of heel perfectionistisch worden. Of wanneer er altijd tegen je is gezegd dat je dingen steeds fout deed of dat je dik bent of je ouders hebben nooit tijd voor je gehad. Dan is de kans groot dat je jezelf als volwassene niet waardevol vindt of lelijk of dat je je schaamt voor wie je bent. Wanneer je in je leven onvoldoende ondersteuning en erkenning krijgt, ga je jezelf beschermen om je ware kern te bewaren en ga je je aanpassen aan de wensen/eisen van je omgeving. Je kunt dan niet meer jezelf zijn en je gaat je steeds meer onvrij, beperkt en onecht voelen.
Maar jouw ware kern, degene die je werkelijk bent, zit echter nog gewoon in jou. Het kind in jou – jouw innerlijk kind – dat gewond, verstijfd of bevroren is op de momenten dat jouw omgeving jou afkeurde of zelfs afstrafte, wil gevonden worden en wil dat er van hem of haar wordt gehouden. Dat speelse en tegelijkertijd kwetsbare kind dat wil bevrijd worden uit zijn verstrikkinge, zodat het optimaal kan functioneren omdat het welkom is bij jou. Maar hoe doe je dat? Hoe bevrijd je je van al die dingen die jij niet bent en heel je je innerlijk kind?
Niet door de ervaringen te herhalen, maar door er naar te kijken met liefde en mededogen en vandaar het kind in jou de ruimte te geven en te erkennen waardoor het zichzelf leert kennen.

Hoe bevrijd je je van wie je niet bent?

Je kunt dat doen op de volgende manieren:

1 Wees lief voor jezelf. Stuur lieve berichtjes naar jezelf en zeg bijvoorbeeld iets liefs tegen jezelf wanneer je langs een spiegel loopt. Als je iets goed hebt afgerond, geef jezelf dan een schouderklopje en zeg dat je trots bent op jezelf. Wanneer je je rot voelt zeg dan bijvoorbeeld tegen jezelf: je bent niet alleen, ik ben er voor je …

2 Wees als een ouder/verzorger voor jezelf. Wat zou je doen als jij een kind bent dat bij jou logeert. Ik denk dat je goed voor dat kind zou zorgen en ervoor zou zorgen dat hij genoeg en gezond eet, genoeg slaap krijgt, veel lacht, veel geknuffeld wordt, enz. Dat hij een plekje voor zichzelf heeft en dat je leuke dingen met hem doet, zodat hij een leuke tijd heeft. Doe dat dan ook voor jezelf. Je bent het waard.

3 Zeg vaker nee. Je hoeft geen dingen te doen waar je geen zin in hebt. Geef duidelijk je grenzen aan en vertel anderen hoe je je voelt.

4 Kom op voor jezelf en bescherm jezelf zoals een ouder dat voor jou zou doen. Word je niet netjes behandeld, zeg er dan wat van en laat niet over je heen lopen.

5 Geloof in jezelf. Je leven wordt steeds leuker en gemakkelijker wanneer je meer in jezelf  kunt geloven. Ben je grootste fan en zeg tegen jezelf: ik geloof in je, ik ben trots op je, jij kunt dit!

“Als je verstand weet, noemen we het kennis. Als je hart weet, noemen we het liefde. En als je ziel weet, noemen we het meditatie.”
Osho

Methodieken om je innerlijk kind te helen

Met welke methodieken kun je werken om jouw innerlijke te ontdekken, te ontplooien en te helen?
Zacht ademwerk, medische Qigong, systemisch werk, visualisaties, meditaties, spel, voice dialogue en dat wat je innerlijk kind nodig heeft om zich te laten zien en voelen.
Jouw levensenergie, jouw Chi – de genezende kracht die in ieder van ons zit – wordt hierdoor geactiveerd en gedeblokkeerd, zodat je je gemakkelijker kunt verbinden met de oneindige kracht van het universum, die de oorsprong is van alle liefde en alle genezing.

 

[/spb_text_block]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *