[spb_column col_sm=”9″ padding_horizontal=”0″ width=”3/4″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Geschreven door: Linda Bijtebier

De weg terug naar jezelf

We leven tegenwoordig in een hectische maatschappij waar veel mensen zichzelf zijn kwijtgeraakt. We zijn maar aan het hollen en onszelf achterna aan het lopen van de ene opdracht naar de andere zonder dat er nog echt iets leuks gebeurt. Elke dag is hetzelfde: opstaan, douchen, kinderen naar school, werken, boodschappen doen, enz. Velen van ons zitten vast in de sleur van het leven.

Herken jij jezelf hierin? Is bij jou ook elke dag hetzelfde? Druk, druk, druk. Zonder een moment voor jou? Heel veel hoofdwerk, veel denken, geen tijd om te voelen.

Sommige mensen vinden dat juist wel fijn, dat druk bezig zijn, zodat ze niet hoeven te voelen. Vooral als het om oude pijn gaat. Veel mensen vinden het eng om zomaar met zichzelf te zijn. Veel mensen kunnen moeilijk rustig alleen thuis zijn met zichzelf.

Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Wil je weten hoe het met jou gesteld is, doe dan eens deze eenvoudige test.

 

Test

Zet de radio en televisie uit. Zet je mobiel op stil, leg hem uit jouw gezichtsveld, en ga ergens op een rustige plek zitten.

Je kan je ogen sluiten en even met je aandacht naar binnen gaan.

Wat gebeurt er dan met jou?

Word je hier rustig van?

Of word je hier juist onrustig van?

En? Wat gebeurde er met je?

Als je er erg onrustig van werd, kan het zomaar zijn dat je ver van jezelf weg bent. Dit doen veel mensen. We ontvluchten dit soort momenten ondanks dat ze er juist veel behoefte aan hebben. Behoefte aan stilte en rust om even helemaal bij zichzelf te komen.

 

De weg terug

De eerste stap naar de weg terug, terug naar jezelf, is de herkenning. De herkenning dat je weg bent van jou. Het zien dat je geen contact meer hebt met jezelf. Misschien voel je letterlijk je lichaam niet meer of heb je het gevoel dat je lichaam niet meer van jou is.

Zodra je dit opmerkt, besef je eigenlijk pas dat dit niet fijn is. Dat je geleefd wordt door anderen, door je omgeving, door je werk.

Een tweede stap is om na dit inzicht, eens gewoon te gaan zitten, zonder geluid, in de stilte. Je zou een klokje kunnen zetten om dit bijvoorbeeld elke dag 5 minuten te doen. En ga dan voelen wat er gebeurt.

Misschien word je hier al blij van. Misschien ga je emoties voelen. Misschien ga je veel onrust voelen.

Probeer je niet te laten afleiden door alle gevoelens, gedachten en stemmetjes die jou proberen over te halen terug te gaan. Misschien zeggen ze wel van ga een kopje thee halen. Of misschien zeggen ze ga even kijken of er nog mail is binnengekomen op je computer. Of blijf je maar aan dat boodschappenlijstje denken, aan de dingen die je niet moet vergeten mee te nemen.

Als het je lukt om 5 minuten in stilte te zijn en alle gedachtes te weerstaan, ze gewoon toe te laten en meteen ook weer los te laten, dan kan je door naar de volgende stap.

Ga bij de volgende stap in stilte zitten, breng je aandacht naar je adem en volg je inademing en je uitademing. Je zou je kunnen voorstellen dat je bij iedere inademing nieuwe levensenergie, ontspanning en rust binnenbrengt. Bij elke uitademing kun je je voorstellen dat je spanning, stress en onrust naar buiten ademt.

Probeer dit enkele minuten vol te houden en probeer elke dag iets langer. Ga eens kijken of je deze opdracht 10 minuten per dag kunt volhouden.

Ervaar wat er gebeurt tijdens de opbouw van deze oefening. Startend van een paar minuutjes gewoon zitten naar 10 minuten zitten levensenergie inademen en toxines uitademen.

Begin eens met vanaf de eerste dag dat je dit doet een boekje bij te houden en op te schrijven welke gedachten er langskomen, wat je allemaal voelt, en hoe het verandert gedurende de dagen.

Maar laat je niet verleiden door alles op te schrijven gaan schrijven in de tijd die je eigenlijk met je ogen dicht moet zitten of in stilte bent.

En lees zo nu en dan eens terug wat je hebt opgeschreven, want dan zal je informatie vinden die je nog dichter bij jezelf brengt en je helpt om verder te gaan in de stappen en in de weg terug naar jezelf.

Hierbij een geleide meditatie (10 min) van Linda Bijtebier, die jou helpt om gemakkelijker door jou heen te gaan.

Wat kwam jij zo allemaal tegen in jouw gedachten, en wat waren de woorden van jouw stemmen?

Wij horen het graag

[/spb_text_block] [/spb_column]

Recommended Posts

1 Comment

  1. Voelde in het begin veel onrust en moest aan iemand denken waarvan ik inzag dat zij het ook heel moeilijk heeft gehad. Kwam meer begrip naar boven en tegelijkertijd tranen. Later voelde ik mijn buik steeds groter worden en zat even helemaal in deze opname. Voelde ineens stil toen de opname stopte. Vond het fijn om dit te doen.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *