Ons diepe verlangen ook wel hartsverlangen genoemd, is zoveel zuiverder dan de gedachten eraan.

Wat ik hiermee bedoel is dat je verlangens oordeel loos zijn, zich geen mening vormen, laat staan dat het door de gedachten/ratio gestuurd worden. Verlangen gaat over een gevoel, een verbinding met dat wat een diepe wens is.

Verwachtingen en zeker zij die niet uitkomen, frustreren en stellen teleur. In de eerste instantie, voor het gemak, ligt die frustratie vaak buiten jezelf. De ander, de organisatie, de situatie zorgt ervoor dat jouw verwachting niet uitkomt of in ieder geval niet zoals jij dat in gedachte had.

Bij een verwachting hoort altijd een plaatje/ een uitkomst en in veel gevallen correspondeert dat plaatje niet met het plaatsje wat zich aandient in de realiteit. Het worden, zeker als er meerdere personen bij betrokken zijn verschillende plaatjes. Als je deze plaatjes over elkaar legt als het dia’s zijn, dan kun je niet meer zien waar jouw plaatje gebleven is. In het meest gunstige geval vormt zich een nieuw plaatje waar je mee kunt leven ook al is het een slap aftreksel van dat wat jij wilde.

Verwachtingen komen vaak niet  uit en dat kost telleurstelling, frustraties en soms na veel niet gerealiseerde verwachtingen, kan je het zelfs het opgeven om überhaupt nog iets te verwachten van een ander of van het leven.

Hoe anders is het om Verlangen te hebben. Ze kunnen rondom een zelfde thema zijn als een verwachting. Bijvoorbeeld een goede gezondheid, nieuwe woonplek, carrièreperspectief, een nieuwe liefde.

Het grote verschil is dat er geen vastomlijnde richtlijnen en contouren zichtbaar zijn. Er is vooral een gevoel. Een gevoel waarbij er vanuit je hart signalen doorkomen, energiegolven die je doen verlangen naar iets of iemand. Als het je lukt om er geen vaste vormen aan te geven dan kan je ervaren dat die verlangens kunnen groeien samen met een vertrouwen dat, als het jouw tijd is, er ook werkelijk een verandering in je leven zichtbaar wordt. En…. als ik niet oppas wordt dit ook alweer een verwachting.

Oefen maar eens om je plaatjes helder te krijgen en ze om te zetten in een gevoel zonder uitkomst. Het kan schrikken zijn hoeveel verwachtingen je hebt en misschien snap je dan ook waarom je je soms zo gefrustreerd voelt of tekort gedaan.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *