[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”3/4″ el_position=”first last”]

Geschreven door: Linda Bijtebier

Vasthouden of verteren?

Heb jij ook wel eens last van maagpijn? Het gevoel dat het eten in je keel blijft zitten? Of dat het zuur je opbreekt? Of een branderig gevoel in je maag wat omhoog komt in je slokdarm?  

Je eet wat en voelt de pijn, of de pijn wordt net wat minder omdat je wat gegeten hebt maar komt daarna weer in alle hevigheid terug en kan soms wel een uur aanhouden. Dit zijn vervelende klachten die jouw levenskwaliteit behoorlijk kunnen beïnvloeden. 

Waarom heb je deze klachten en wat kan er aan gedaan worden?

Ga je naar de dokter dan zal hij je in de meeste gevallen maag zuurremmers voorschrijven. Het nadeel van zuurremmers is echter dat hoe vaker je deze inneemt hoe vaker je ze nodig hebt.  Ruim 2 miljoen mensen in Nederland gebruiken maagzuurremmers.

In de kruidenwereld bestaan er mooie alternatieven. Iberogast doet wonderen en een theelepeltje natriumbicarbonaat in water eveneens.

De vraagt blijft dan nog steeds: wat zit erachter?

Wat krijg je niet verteerd? Chinese visie

Vanuit de Chinese leer wordt hier anders naar gekeken. Daar kijkt men naar waar de energie in het lichaam verstoord wordt. Volgens de Chinese leer wordt namelijk niet alleen het fysieke voedsel door de maag verteerd, maar ook elk boek of nieuwsbericht dat je  leest, of elk televisieprogramma  dat je kijkt. Ook deze dingen worden verteerd en verwerkt door de maag. Stress, teveel emotionele spanningen  of je zorgen maken kunnen je maag van streek maken omdat dit de productie van maagzuur verhoogt waardoor de klachten versterkt worden.

En wees eens eerlijk hoeveel negatieve boodschappen krijgen we dagelijks via de media binnen? Best veel. En hoeveel positieve? Dat zijn er meestal een heel stuk minder.

We leven in een bewogen wereld waarin men de neiging heeft het goede te onderdrukken en het negatieve groot te maken. Maar door te focussen op het negatieve wordt het negatieve alleen maar steeds groter. Het krijgt veel voeding door onze aandacht.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over je emoties,  de pijntjes van jezelf. Een beetje verdriet, beetje boosheid een sausje van angst en ja alles gaat door de maag. Deze krijgt veel te verteren.

Tijdens de vertering is er ook een transformatie. De nuttige informatie gebruik je in je dagelijks bestaan. Dit kan gaan over inzichten in hoe leeft, nieuwe informatie met betrekking tot je werk, nieuwe info die je op huishoudelijk gebied kan gebruiken, of in je relatie.

Er kunnen dingen in je leven zijn, problemen, waar je je zorgen over maakt, die je aangrijpen en je letterlijk zwaar op de maag liggen. Of je kunt het gevoel hebben dat anderen je iets in de maag gesplitst hebben (je met iets vervelends opgezadeld hebben), omdat je er geen nee op durfde zeggen. Hierdoor kun je last van je maag krijgen. En zolang deze dingen niet worden opgelost, je je hart niet lucht of meer ontspannen gaat leven, bijvoorbeeld omdat je ego er nog voordeel uithaalt, kun je ze niet verteren of loslaten en blijven ze als een steen op je maag liggen. Ze worden opgeslagen als ballast, wat uiteindelijk kan resulteren in maagzweren, vetopstapeling (je wordt van niks dik), vochtophoping, cystes, enz. We voelen het niet meer, waardoor het ons steeds meer gaat beperken, onze eetlust verdwijnt of dat we juist extra gaan eten, en we van steeds meer kwaaltjes last krijgen.

Wat kan je doen?

Je kunt beginnen met je fysieke voeding beter te kauwen. De Chinese visie adviseert elke hap 30x te kauwen. Als je dit een poosje heel bewust doet zul je merken dat je opeens ook andere zaken beter gaat verteren.

En je kan nog meer doen.

Je kunt je bewuster gaan worden van wat er allemaal bij je binnenkomt, hoe je in het leven staat, wat je denkt los te laten en toch stiekem vasthoudt, en wat je duidelijk niet verteerd krijgt.

Probeer daar eens bij stil te staan en dat aandacht te geven. Vaak  komt er dan al beweging en ontstaat er helderheid. Alleen door er wat aandacht en energie aan te geven. Door het een beetje helderder te krijgen kan er al meer stroming ontstaan. Vergelijk het maar eens met een stromende rivier. Een kleine steen kan het water al tegenhouden of de stroom doen veranderen. Wanneer je die steen weghaalt gaat het water daar meteen weer stromen.  Zo gaat het ook in het leven. Wanneer je een steen weghaalt die je zwaar op de maag ligt zal dit meteen je leven veranderen omdat je levensenergie dan weer kan stromen. In één klap kunnen je lichamelijke klachten verdwenen zijn. Wij als mens zijn vaak zo geneigd om alles vast te houden en op te kroppen. Maar die dingen moeten eruit. Net als de oude Zenmeester  die maar thee in een kom bleef schenken totdat hij overstroomde. De leerling riep: “Stop! De kom is helemaal vol. Er kan niets meer bij!” waarop de Zenmeester zei: “Jij bent net als deze kom met thee.

Hoe kan er ruimte voor vernieuwing ontstaan als je niet eerst je kom leegmaakt?” Vernieuwing die je meer lucht zal geven en kracht om écht te leven.

Een kleine oefening

Ga met je aandacht naar je maag.

Stel je voor dat er een gele wolk voor je is en adem in en laat het geel in je maag stromen. Adem uit op de klank ‘ donnng’ en stel je voor dat het vuil, de zwaarte, de ballast naar buiten vloeit, weg van jou.

Doe dit eens een 10 tal minuten en voel het verschil.

 

In Academ kan je terecht voor individuele ondersteuning bij deze klachten of in een training.

 

[/spb_text_block]

Recommended Posts

1 Comment

  1. Dankjewel dat je dit met ons wil delen, Linda.


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *