De ervaring van tekort hebben of tekortgedaan voelen ligt ver in ons verleden. Ergens tussen onze geboorte en einde van ons eerste levensjaar kunnen er (tijdelijk) tekorten zijn waardoor we op volwassen leeftijd nog regelmatig tekorten ervaren.

Dat kan om materiële en immateriële zaken gaan en beide kan dat ons veel energie kosten simpelweg omdat we er energie is stoppen. Het bezig zijn met tekorten creëert een armoede bewustzijn. Er is niet genoeg voor mij en/of ik ben niet genoeg.

De ervaring(en) in je vroege jeugd kunnen te maken hebben met zorgen van je ouders/verzorgers over geld, huisvesting en/of voeding. Het kan ook zijn dat je niet altijd op jouw tijd de aandacht en veiligheid hebt ervaren omdat je ouders meerdere kinderen hadden, banen of andere bezigheden waardoor jij niet gezien werd om wat je op dat moment nodig had. Het gevoel van tekort kan ook ontstaan door het niet voldoende voeding hebben tijdens de zoogperiode waardoor je het gevoel van honger hebt ontwikkeld vaak onbewust gekoppeld aan angst om niet te kunnen overleven. Het kan zelfs zijn dat je super welkom was, een wam wiegje had en dat je moeder zich totaal niet bewust was dat je tijdelijk et weinig voeding binnen kreeg. Je kleine lichaampje heeft deze ervaring wel opgeslagen en het gevoel van tekort aangemaakt.

Als je fysiek weinig bekrachtigd bent door aanrakingen, omhelzingen, knuffels en ook weinig gehoord bent dat je al zo knappe knul of meisje bent met alles wat je kunt en doet kan er ook gevoel van gemis/tekort ontstaan.

Als de moeder het gevoel heeft dat ze het niet goed doet, niet zorgen of opvoeden kan, alle eindjes aan elkaar moet knopen dan ervaart de baby dat ook en voelt wat de moeder voelt. Je kunt daardoor een gevoel ontwikkelen van te weinig eigenwaarde/zelf liefde met als gevolg dat je die waarde buiten jezelf zoekt want er is intern een gevoel van het is er niet voor mij en zeker niet in mij.

Die laag in jezelf noemt Wilhelm Reich de orale laag. De tweede laag van de 5 karakterstructuren die hij heeft beschreven. In Academ wordt op 4 t/m 6 april 2020 een 3luik gegeven waarin deze structuren worden besproken maar vooral ook zal je ze aan de lijven ervaren.

Daarna krijg je tips oefeningen om de gevolgen(valkuilen) van zo’n structuur om te buigen naar de kwaliteiten. Bij tekorten is het je uitdaging om dat gevoel om te zetten naar overvloed. Te kijken naar wat er wel is. Dankbaar te zijn voor je omgeving. De elementen te aanschouwen en daar blij mee te zijn. Te zien welke overvloed de natuur biedt, welke mensen er voor je zijn in plaats van het gevoel te activeren dat je overal alleen voor staat.

Elke avond voordat je gaat slapen adviseer ik je 5 keer de zin in te vullen: Ik ben dankbaar voor……

Je zult zien dat er wat verandert in je waarneming en dat je hart blije energie gaat stromen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *