[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”3/4″ el_position=”first last”]

Geschreven door: Linda Bijtebier

Heb jij ook steeds bevestiging nodig van anderen?

Twijfel jij wel eens? Herken jij jezelf in het nodig hebben van de bevestiging van de ander? Soms een lastig gegeven. Hoe komt het dat je steeds die bevestiging nodig hebt?

Te weinig vertrouwen

Zou het kunnen dat jouw vertrouwen in jezelf te laag is? Hoeveel vertrouwen heb jij in jezelf? Vertrouwen is een aangeboren kwaliteit. Voor iedereen. Iedereen wordt geboren met een basisvertrouwen, maar als je zo eens om je heen kijkt, dan is daar, als het er op aan komt, bij de meeste mensen vaak weinig van te merken. Dit komt omdat de meeste mensen wanneer ze opgroeien niet de basisbehoeften krijgen die ze nodig hebben. Basisbehoeften zijn bijvoorbeeld emotionele binding, waardering, veiligheid. Want hoeveel mensen ken jij die in alles heel zelfverzekerd zijn en veel vertrouwen hebben in zichzelf?
De meesten zijn volledig op hun buitenwereld gericht, zodat ze hun innerlijke onzekerheid niet hoeven te voelen. Of ze proberen alles in hun leven onder controle te houden. Of ze maken zich klein en verbergen zich liefst in een klein hoekje, onzichtbaar. Sommigen zeggen bijna niks om maar niet te stotteren, bij anderen ontstaat er juist een waterval van woorden. Weinig mensen hebben op oudere leeftijd nog dat aangeboren basisvertrouwen. Tenzij zij met hun bewustzijn en hun persoonlijke groei aan de slag zijn gegaan.

Oosterse kijk

Vanuit de Chinese visie weten we dat de energie van de milt verantwoordelijk is voor je goede humeur, eerlijkheid, openheid en (zelf)vertrouwen zodat je in harmonie met de natuurlijke ritmes van het leven kunt leven.
De energie van de milt helpt je vertrouwen te hebben in jouw doen en laten en dat de keuzes die je maakt kloppen. Deze kwaliteit ontwikkelt zich tijdens de negen maanden in de buik van de moeder. Je wordt er mee geboren. Maar wat je hierin kan beperken is jouw karma wat gaat over dat wat je in dit leven wenst te leren en te ontwikkelen.
Je milt raakt beschadigt wanneer je je nooit echt gelukkig voelt omdat je de trauma’s in je leven niet los kunt laten en ze maar blijft herkauwen. De milt beschadigt ook wanneer je jezelf teveel identificeert met andere mensen die lijden waardoor je jezelf daardoor steeds in de kou laat staan.
De milt genees je door vertrouwen, eerlijkheid, geloof en warmte. Vertrouwen is de remedie voor de blokkade van je levensenergie (jouw qi) wat veroorzaakt wordt door het herkauwen van dingen uit je verleden, en wanneer je qi teveel verbonden is aan iemand anders wat ten koste gaat van jezelf.

Het begint al vanaf de geboorte!

Door de dingen die je meemaakt brokkelt langzaam het vertrouwen af. Je wordt steeds afhankelijker van je omgeving. Van hoe je ouders en opvoeder met je omgaan. Van hoe welkom je bent in je gezin. Van hoe de gemoedstoestand van je ouders is enz.

Wat gebeurt er dan?

 Wanneer je niet de basisbehoeften krijgt die je nodig hebt, bijvoorbeeld waardering, ga je je aanpassen om bijvoorbeeld lief gevonden te worden en wel die waardering te krijgen. Je ontwikkelt een ego die je helpt om het zo goed mogelijk te hebben. Hier is op zich niets mis mee. Functioneert het als een overlevingsmechanisme. Op dat moment heb je het nodig. Echt nodig. Alleen als je hier verder niets mee doet ga je niet meer terug naar dat basisvertrouwen en blijf je dat aangepaste gedrag vertonen en word je een ‘pleaser’. De opgebouwde patronen zijn je dan zo eigen geworden dat je niets anders meer kunt. Je blijft maar zorgen voor die ander, bevestiging zoeken bij die ander en je blokkeert gewoon jezelf.

En word je daar blij van?

Nee. En dan begint het. Dat is het moment waar bewustzijn belangrijk is en waar je keuzes kan maken om het anders te gaan doen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent namelijk zo gewend om iets te doen, en je weet uit ervaring dat patronen nu eenmaal moeilijk te veranderen zijn.
Je hebt vast al ervaren dat je gemakkelijk terugvalt in oude karrensporen.

Wat helpt?

Inzicht krijgen in wat je doet. Vaak gaat dat beter wanneer je er met iemand over praat. Alleen de ervaring leert dat als je alleen praat je er nog niet naar kunt handelen. Zelfs niet wanneer hoe het zit in je hoofd duidelijk is. Dat komt omdat de herinnering van alle trauma’s in je leven in je bindweefsel wordt opgeslagen en dit vind je niet zozeer in je hoofd, maar vooral in je lichaam. Werken met je lichaam is dus een belangrijk gebeuren.
Heel vaak haken mensen daarop af. Het is te spannend, te moeilijk en het komt te dichtbij. En toch is dit de weg die je moet gaan. Tenminste als je echt wilt veranderen. En dat is vaak niet eenvoudig. Dit komt omdat de patronen en valkuilen in je leven je ook veel brengen. Het is ook vaak gemakkelijker om maar niet te veranderen en de problemen die je in je leven ervaart er maar bij te nemen. Herkenbaar?
Je darmen verteren ook je emotionele resten.
Toch kan er wel degelijk veel veranderd worden. Bijvoorbeeld door middel van ademwerk. Ik hoor je al zeggen: “Ademwerk?” Ja met ademen, en er zijn veel verschillende ademtechnieken die jouw levensenergie weer in beweging brengen.
Met deze techniek ga je ‘het vuil uit je buik’ halen. Fysiek zitten daar ook letterlijk je darmen met alle vuil, resten van je voeding die niet opgenomen kan worden. Je darmen verteren ook je emotionele resten.

Een oefening die je nu al kunt doen is:

Visualiseer terwijl je inademt dat de energie die het je mogelijk maakt te vertrouwen je milt vult. En wanneer je uitademt visualiseer dan bij elke uitademing dat je zorgen maken, gebrek aan vertrouwen en piekeren je milt verlaten.

Qi Gong

Qi Gong heeft nog steeds een waas van geheimzinnigheid om zich heen. De meeste mensen weten niet wat het voor hen of voor hun gezondheid kan betekenen. Daarom wil ik je vragen eens na te denken over de volgende vragen waarbij Qi Gong je kan helpen:
 • Als je kijkt naar je gezondheid, zorgen en problemen. Wat maakt je dan ongelukkig, angstig of gefrustreerd?
 • Wat is er voor nodig zodat je weer kunt vertrouwen?
 • Wat zou je graag anders willen? Waar zou je zijn als je geen last meer had van je angsten, onzekerheden en beperkende overtuigingen?
 • Welke obstakels zijn er op je pad? Waarom lukt het je niet de resultaten te krijgen die je wilt?

Qi Gong werkt met de kracht van je eigen energiestroom (qi). Via intentie, beweging, visualisatie en meditatie, verdwijnen stap voor stap de obstakels op je pad. Je energie gaat weer bewegen en dat voel je snel in de vorm van ontspanning, meer inzichten, meer zin in het leven. Je krijgt weer de levenslust die je als kind had en die je opnieuw op je pad brengt. Via Qi Gong wordt je je bewust van hoe de milt jouw totale gezondheid kan ondersteunen. Klinkt dat niet fijn en bevrijdend?

[/spb_text_block]

Recommended Posts

2 Comments

 1. Hallo Linda, heel bijzonder om deze informatie te lezen. Het raakt mij diep. Hierin herken ik heel veel doordat ik al veel ervaring met energetisch werken heb. Via yoga, meditatie, toegepaste kinesiologie en jarenlange training bij Hetty Draayer, Jin shin Jyutsu. De laatste maand zijn er in de privésfeer heftige dingen gebeurd. Zelf krijg ik innerlijk veel advies, mar dolgraag zou ik een afspraak willen maken. Energetisch werken is voor mij de basis van alles. Is het mogelijk om a.s. dinsdag of woensdag een afspraak te maken?

  • Dag Pauline

   Dank voor je interesse en vertrouwen.
   Dinsdag kan om 15 of 16u.
   Wil.je aub per Whatsapp of sms bevestigen op nummer 0630263676

   Hartelijk dank
   Linda


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *