Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een eeuwenoude behandeltechniek, die haar oorsprong in de Chinese geneeskunde vindt. Binnen de acupunctuur wordt gebruik gemaakt van (levens)energie, die door energiebanen over het lichaam lopen. Deze energiebanen worden meridianen genoemd. Alle organen in het lichaam zijn gekoppeld aan een meridiaan. Organen staan ook in verbinding met emotionele en psychische processen. Wanneer er sprake is van een emotionele disbalans, blokkeert de energie en kun je lichamelijke klachten gaan ontwikkelen of zelfs ziek worden.

Veel chronische ziekten zijn gebaat bij acupunctuur ondersteuning.

De behandeling

Voorafgaand aan de behandeling wordt eerst in kaart gebracht waar de blokkade zich bevindt. Door acupunctuurnaaldjes op bepaalde punten langs de meridianen te prikken, gaat de levensenergie weer stromen en wordt het evenwicht tussen lichaam en geest hersteld. De acupunctuurbehandeling kan gecombineerd worden met meerdere methodieken, afhankelijk van de problematiek. Naast het gebruik van naalden wordt er tevens gebruikt gemaakt van ‘cupping’ en ‘moxa’.

Vergoeding acupunctuur

Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur behandelingen in een aanvullende verzekering. Voor een overzicht van alle verzekeraars verwijzen wij naar  de website van Independer

Voor welke klachten is acupunctuur een heel goede methode?

Er zijn veel klachten en aandoeningen die zeer goed te behandelen zijn met acupunctuur. Sinds 1979 bestaat de indicatielijst WHO. (World Health Organisation) Dit is een lijst met aandoeningen waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden. Daarnaast kan acupunctuur ook ondersteuning bieden bijvoorbeeld bij het ondergaan van een chemokuur.

Wist u dat Acupunctuur:

  • Genezing en herstel van letsels bevorderd
  • Ook esthetisch of cosmetisch toegepast wordt
  • Pijn kan bestrijden en het immuunsysteem versterkt
  • Voor de bronstijd vermoedelijk met botsplinters of stenen naalden werd toegepast
  • In 1683 in Europa bekend werd gemaakt door Willem ten Rhijne
  • Steeds meer wetenschappelijk bewijs voorhanden krijgt voor de werkzaamheid ervan
  • Geen invloed heeft op het gebruik van andere aanvullende geneeswijzen
  • Meer dan 2500 jaar bestaat