[spb_column col_sm=”9″ padding_horizontal=”0″ width=”3/4″ el_position=”first last”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Geschreven door: Linda Bijtebier

Een andere kijk op ziek zijn

Wat is ziek zijn?

Dit kan gaan van een licht ongemak tot een zware aandoening. Je kunt je bijvoorbeeld niet lekker voelen. Je zit niet lekker in je vel. Je kent vast wel dat gevoel van onbehagen, van niet weten waar je last van hebt. Je voelt je steeds onrustig. Benen die willen bewegen. Noem maar op.
 En vaak als je dan iets doet gaat het weg.

Wat gebeurt er dan?

Het kleine ongemak of aparte gevoel is het begin van een stagnatie. Je lichaam wil communiceren, alleen het hoofd luistert vaak niet.
 Door dan toch maar iets te doen gaat het weg of ga je ervan weg. Je onderdrukt het gevoel.
Wat gebeurt er als je je gevoel onderdrukt?
Dit kunnen we vergelijken met een ui. Als je een ui in de grond stopt, plant in de aarde, dan gaat die wortels krijgen en verspreiden en groeien er uiteindelijke meerdere uien uit. Als de ui de klacht is en we onderdrukken die, krijgen we dus meerdere klachten.

Zo werkt het in ons lichaam ook. De klacht is een signaal, onderdrukken we (plant in de aarde), dan gaat onze ziel die het signaal geeft, meerdere andere klachten naar voren laten komen als signaal. Dit tot we gaan luisteren.

Erg? Nee. Je neemt even snel een paracetamol, of gaat misschien even rusten of je gaat gewoon door. Niet voelen en doorgaan. Een beetje flink zijn. Vaak zijn dit de woorden, de overtuigingen van onze ouders.
 Mijn moeder zei steeds “spaar je traantjes maar voor later.”

Het heeft me veel moeite gekost om dit patroon te doorbreken.
 En zo kennen we allemaal wel uitspraken van vroeger en gedrag die ons aangeleerd is om niet met de emotie, met het gevoel te moeten omgaan.

Oefening

Doe de volgende keer als je dat onbehagelijke gevoel hebt eens de volgende oefening en kijk wat er gebeurt:

  • Sluit je ogen en ga met je aandacht naar binnen.
  • Ga eens naar de plek waar het ongemak zit.
  • Misschien zal je hart wat sneller gaan slaan, of krijg je neiging om te stoppen.
  • Misschien komen er veel gedachtes. Laat maar gaan.
  • Probeer om dichter en dichter bij het ongemak te komen.
  • En ja probeer er eens in te duiken,
  • Wat je mind ook zegt dat er zal gebeuren.
  • Doe het gewoon.
  • Als je dan in de plek of zone van je ongemak zit, wat voel je daar?
  • Koud, Warm?
 Een emotie zo ja welke?
  • Krijg je het benauwd, angst, verdriet, boos?
  • Durf je het toe te laten?
  • Vaak gaat het snel smelten als je er in durft te gaan.
  • Vraag nu eens aan die plek en het ongemak daar .
  • Waar ga je over? Wat wil je mij vertellen?
  • Wat heb je nodig van mij?

Als je leert om hier naar te luisteren, hoeven er niet zoveel uitjes te komen. Hoeft een onderdrukt gevoel niet groter te worden en grotere ongemakken met zich mee te brengen.

Als er niets gedaan wordt met kleine ongemakken dan gaan die steeds harder roepen. Meer aandacht vragen. En hoe krijg je meer aandacht als lichaam? 
Kijk maar eens naar een kindje. Wat doet een kind als het om aandacht vraagt?
 In eerste instantie vraagt het iets, moeder luistert niet en het kind gaat haar harder roepen, nog geen reactie dan gaat het wel gaan stampen of zeuren of iets kapot maken tot er reactie komt.
 Wel ons lichaam doet hetzelfde.
 Zelfs vernietigende aandoeningen creëren.
Pijnlijk om te horen? Waarschijnlijk wel.
 Het is niet leuk om te horen dat ziek zijn een eigen creatie is. Zeker niet. En ja het is een eigen creatie, een onbewuste creatie. Op school wordt ons niet geleerd om naar je lichaam te luisteren, we leren enkel om naar de ouder of opvoeder te luisteren. Religies leren ons ook enkel om naar de hogere instantie of macht te luisteren.

Geen oor voor de eigen stem. De stem van je lichaam.
 We zijn het afgeleerd.
Je bent nooit te oud om te leren.
 Je kan altijd transformeren. Het kost soms wat moeite, echter het loont!

Welke overtuigingen heb jij van je ouders/omgeving, waardoor jij je gevoel, de stem van je lichaam onderdrukt?

 

[/spb_text_block] [/spb_column]

Recommended Posts

1 Comment

  1. Wauw mooi artikel! Ik heb nu 4 jaar chronisch stress gevoel onder mijn ribben. Weet nog steeds niet precies wat het me wil vertellen. Zal er vaker aandacht aan schenken. Zegt deze plek ook wat? Derde chakra plek? Qua overtuigingen klopt het helemaal, mijn ouders zeiden: ‘ Niet aanstellen!’ ‘ Vooral doorgaan en doorzetten.’ Hierdoor oa een verkeerde studie afgemaakt, ben een opkropper en krijg een irritatie gevoel wanneer mensen zich ‘aanstellen’. Bedankt voor het artikel! Ik ga de meditatie gebruiken.


Add a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *