[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Geschreven door: Linda Bijtebier

Ben jij ook toe aan een innerlijke voorjaarsschoonmaak?

Met het voorjaar in zicht beginnen velen weer met de grote schoonmaak. Het huis, de kasten, krijgen een grote beurt. De tuin wordt zomer klaar gemaakt. De lente brengt leven en hernieuwde energie. Maar hoe zit het met jou? Heb je het huis waarin jij woont, je lichaam, wel eens schoongemaakt van alle stress, negatieve gedachten, verdriet en teleurstellingen?

Begin dit voorjaar met een frisse blik en nieuwe energie

Er is geen betere manier om het voorjaar te beginnen dan met een schone, frisse leefruimte. En dat geldt niet alleen voor je huis, maar ook voor je innerlijke leefruimte, het huis (je lichaam) waarin jij woont. Net zo als je je huis in alle kamers een grote schoonmaakbeurt geeft, is het goed om jezelf ook elk jaar een keer in alle lagen schoon te maken. Dus niet alleen fysiek, maar ook energetisch/emotioneel en spiritueel. Zo’n innerlijke grote schoonmaak is een ‘must’ voor nieuwe energie en een betere gezondheid.

Volgens de Chinese geneeskunde wordt je gezondheid beïnvloedt en weerspiegelt door de natuur en is elk seizoen verbonden met een eigen energie die ons kan helpen onze gezondheid te optimaliseren. De zomer is verbonden met het vuur, de herfst met metaal, de winter met water en het voorjaar met hout (de 5 elementen). Na de winter, met zijn langere nachten en kortere dagen, waarin je lekker hebt kunnen cocoonen en bezinnen komt het voorjaar.

Wat is hout?

Hout staat voor in alle richtingen beweging naar buiten en wordt geassocieerd met groei en geboorte. Hout is de brandstof die je nodig hebt voor het vuur van de zomer. Je moet daarvoor het oude loslaten zodat het nieuwe kan ontstaan. De lente is daarom het ideale moment voor een healing en het reinigen van je lichaam, geest en ziel, waarbij je alle negativiteit en troep die je hebt opgedaan te zuiveren, zodat je net als de natuur klaar bent voor een hernieuwde groei.

Maar hoe doe je dat?

Hoe kun je het oude loslaten en het nieuwe een goede voedingsbodem geven? Hoe kun je kwaliteit geven aan je nieuwe ideeën; aan wat je wilt gaan manifesteren en tot bloei laten komen?

  1. Vind balans

Het gaat in het leven altijd om het vinden van balans, om het vinden van de middenweg.  Heb je bijvoorbeeld last van boosheid, dan kun je dat naar buiten laten komen als pure boosheid. Maar wanneer je je boosheid innerlijk maar blijft herkauwen en niet uit waardoor je zowat ontploft wanneer die oude boosheid wordt getriggerd omdat je het al jarenlang in je lichaam hebt laten wroeten en vreten dan heb je last van een ‘gebrek aan boosheid’. Dan is het geen gezonde emotie meer. Je bent dan niet in balans waardoor je jezelf ziek aan het maken bent. Het is heel belangrijk om daarmee aan de slag te gaan. In de Chinese geneeskunst doe je dat met het hout element wat ervoor zorgt dat je flexibel met deze dingen om leert gaan en je je ontdoet van stijve, zelf opgelegde regels van ‘ik moet’.

  1. Ander dieet

De lever, onze grote ontgifter, is in het voorjaar actiever en helpt je bij het loslaten van alle fysieke, emotionele en energetisch ballast die je tegenhoudt om te groeien in je persoonlijke proces. Je kunt daardoor in het voorjaar meer last hebben van je emoties (ongeduld, frustratie, verdriet, eenzaamheid en explosieve uitbarstingen).Deze symptomen kun je verzachten door het 5 elementen dieet te volgen. Wat ook erg gezond is om te doen is om in de ochtend als je wakker wordt een glas warm water met een scheutje citroen te drinken. Citroen helpt bij het ontgiften van de lever. Ook het eten van jonge, frisse groenten kan helpen.

  1. Stress verminderen

Om te ontgiften gaan veel mensen vasten. Volgens de Chinese wijsheid is dit echter niet te adviseren. Het is wat men noemt te ‘koud’ en belast de milt energie waardoor je spijsvertering ontregeld kan raken. Beter is op een ‘warme’ manier te ontgiften. Zo bevrijdt de lever het lichaam bijvoorbeeld van opgehoopte gifstoffen. Het is daarom heel belangrijk om de gezonde werking van je lever te ondersteunen. Hoe kun je dat doen? Door de stress in je leven te verminderen. Elke vorm van stress verstoort namelijk de functie van de lever. Het is ook belangrijk om in het voorjaar vroeg naar bed te gaan en vroeg op te staan en om veel te wandelen in de natuur zodat je de frisse lucht en nieuwe energie zoveel mogelijk kunt absorberen.

  1. Qi Gong

Hoe kun je je nog meer bevrijden van alle stress, negatieve gedachten, verdriet en teleurstellingen die je nog steeds bezig houden en je leven beïnvloeden? Weet je dat? Of blijf je die liever herkauwen en laat je ze innerlijk maar aan je vreten?

Volgens de Chinese geneeskunde is het belangrijk dat de qi (levensenergie) van je lever constant 100% stroomt. Als deze ergens in je lichaam stagneert, kun je last van pijn en irritaties krijgen die je leven beperken. Een goed stromende lever qi is daarom van levensbelang. Al onze miljarden cellen zijn voortdurend in trillende beweging en resoneren met de magnetische velden om ons heen. Hoe meer de qi in deze cellen stroomt, hoe energieker en vitaler je je zult voelen.

 

Wist je dat er bepaalde speciale Qi Gong oefeningen zijn met kleuren en helende klanken, die ervoor zorgen dat je levensenergie weer beter gaat stromen. Oefeningen die je helpen oude pijn, verdriet of woede te helen. De ‘shhhh ademhaling’ is bijvoorbeeld een eenvoudige ademhalingsoefening die je emoties kalmeert en de qi in je lever harmoniseert. Stel je hebt na jaren nog steeds last van wat iemand je ooit heeft aangedaan. Je kunt er maar niet los van komen. Tijdens zo’n oefening, waarbij je denkt aan de persoon die je boos heeft gemaakt, leer je je te scheiden van je boosheid naar die persoon waarna die boosheid volledig uit je lichaam verdwijnt zodat die persoon geen invloed meer op je heeft in je huidige leven. Je kunt dit helende ‘shhh’geluid ook bijvoorbeeld gebruiken als je je geïrriteerd voelt in het verkeer of je hebt even iets nodig om stoom af te blazen.

Misschien denk je: dat heb ik niet nodig. Ik zit best lekker in mijn vel. Het gaat prima zo. Ik hou het nog wel even vol. Maar is dat zo? En ben je je wel bewust van het effect van al je negatieve gedachten en emoties en al die gifstoffen zoals zware metalen, kleurstoffen, kunststoffen en oplosmiddelen die zich ophopen in je lichaam? Wist je dat zowel giftige gedachten als giftige stoffen op termijn een ontsteking in je lever veroorzaken en dat ze je natuurlijke ontgiftigingsmechanisme blokkeren. Wacht niet tot je ziek wordt. Voorkomen is beter dan genezen.

Als je enkele van deze symptomen ervaart en daar vanaf wilt of je wilt meer informatie hierover, neem dan hier contact op.

 

 

 

 

[/spb_text_block]

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *